VATICAANSTAD - In Vaticaanstad zijn donderdag de festiviteiten begonnen rond het zilveren jubileum van paus Johannes Paulus II. Een week lang staat alles in de stadstaat in het teken van het aantreden van de Poolse geestelijke Karol Wojtyla precies jaar geleden.

Tienduizenden bedevaartsgangers worden verwacht bij het hoogtepunt van de festiviteiten op donderdagmiddag. Om 18.00 uur zal de kerkvader voorgaan in de mis op het Sint Pieterplein. Het is op dat moment precies een kwart eeuw geleden dat witte rook de aanstelling van de nieuw kerkvorst wereldkundig maakte.

Aan de mis zullen ook bijna 150 kardinalen en verscheidene staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld deelnemen. Concerten, vuurwerk, het officieel aanstellen van dertig nieuwe kardinalen en de zaligverklaring van moeder Teresa op zondag moeten de jubileumweek extra luister bijzetten.

Het Vaticaan heeft het e-mailadres john_paul_ii@vatican.va geopend voor felicitaties aan het adres van de 83-jarige kerkleider. Nederlanders kunnen de paus ook via de rk-portal www.isidorusweb.nl gelukwensen.