DEN HAAG - Politie en justitie hebben rond de invoering van de euro 47 miljoen euro, ruim honderd miljoen gulden, aan crimineel geld in beslag genomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag meegedeeld.

Een groot deel van het totaalbedrag, ruim 20 miljoen euro, is onderschept in de eerste vier weken van januari. In die periode zijn ook 59 personen aangehouden op verdenking van witwassen.

In 1999 zijn speciale teams in het leven geroepen om met korte onderzoeken het witwassen van crimineel geld aan te pakken. Tussen augustus van dat jaar en april 2001 zijn in 28 onderzoeken 54 verdachten aangehouden en is beslag gelegd op 15 miljoen euro. Vanaf april tot eind vorig jaar zijn bij 58 acties 63 aanhoudingen gedaan en is meer dan 12 miljoen euro afgepakt.

Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) heeft vorig jaar informatie over meer dan 20.000 verdachte geldtransacties aan de politie doorgegeven. Dat is bijna het dubbele van het jaar ervoor. Ook kreeg de politie vorig jaar van buitenlandse opsporingsdiensten tientallen meldingen over witwassen.