RIJSWIJK - Donderdag 16 oktober is het op initiatief van de Verenigde Naties Wereldvoedseldag. Meer dan 840 miljoen mensen lijden honger. Maar toch is er genoeg eten voor iedereen, hoe gek het ook klinkt.

De VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO heeft uitgerekend dat er per aardbewoner elke dag 2,4 kilo voedsel valt te verorberen. Maar van een gelijke verdeling is geen sprake door oorlog, slechte infrastructuur, prijspolitiek, natuurrampen en overconsumptie in de westerse wereld.

Om het probleem onder de aandacht te brengen worden donderdag op verscheidene plaatsen in ons land zogeheten Wereldmaaltijden geserveerd. Dat gebeurt onder meer in Eindhoven, Den Haag, Stoutenburg (bij Amersfoort) en Tilburg. In een Wereldmaaltijd zijn niet meer ingrediënten verwerkt dan de hoeveelheden die per persoon per dag bij een eerlijke verdeling beschikbaar zijn.

Volgens de bedenker van het concept, de organisatie Omslag voor duurzame ontwikkeling, is een Wereldmaaltijd "smakelijk en voedzaam". Tussen de gangen door wordt informatie gegeven.

In de Jaarbeurs in Utrecht organiseert de Stichting Wereldvoedsel een bijeenkomst onder het motto 'De buik vol van honger!' Deelnemende organisaties proberen daar vooral jongeren bij het debat te betrekken. Ramon Beuk, presentator/kok van het culinair tv-programma Born2Cook is dagvoorzitter. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) geeft ook haar visie.