NEW YORK - Bij een ongeluk met een veerboot woensdag in New York zijn zeker tien personen om het leven gekomen. Burgemeester Bloomberg van de metropool verklaarde donderdagochtend dat ruim dertig personen naar ziekenhuizen zijn vervoerd. Bij enkele gewonden ontbreken ledematen. De burgemeester sloot niet uit dat er meer slachtoffers zijn.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens plaatselijke media meldde de politie dat de stuurman van de verongelukte boot zelfmoord wilde plegen. Hij was in shocktoestand naar huis gevlucht en sloeg daar de hand aan zichzelf. Hij zou zwaargewond in een ziekenhuis zijn opgenomen.

De veerpont Andrew J. Barberi, die forensen van Manhattan naar Staten Island vervoerde, botste tijdens een poging aan te meren tegen de betonnen pier. De autoriteiten sloten niet uit dat het ongeluk aan harde wind was te wijten. Mogelijk voer het schip te snel. Er waren 1500 mensen aan boord.

Een correspondente van de Amerikaanse nieuwszender CNN die het ongeluk vanuit een andere veerpont zag gebeuren, zei dat de wind hoge golven in de haven van New York veroorzaakte. Beide schepen hadden moeite een rechte koers aan te houden tijdens de overtocht van ongeveer 8 kilometer tussen Manhattan en Staten Island.

De 93 meter lange Andrew J. Barberi kan 6000 passagiers vervoeren. Dagelijks maken ongeveer 70.000 personen gebruik van de gratis 24-uurs-veerverbinding tussen de twee stadsdelen, die door vijf boten wordt uitgevoerd. De tocht van 25 minuten, die bij toeristen zeer geliefd is, gaat langs het Vrijheidsbeeld.