JAKARTA - De Indonesische procureur-generaal is begonnen legerofficieren te verhoren in verband met de moord in 1999 op de Nederlandse journalist Sander Thoenes. Het gaat om twee Indonesische militairen die in Dili in Oost-Timor gestationeerd waren. Een woordvoerder van de procureur Moeljohardjo heeft maandag gezegd dat de verhoren eind afgelopen week zijn begonnen.

De twee officieren worden ervan verdacht op zijn minst vooraf op de hoogte van en dus betrokken te zijn geweest bij de moordaanslag op Thoenes in Oost-Timor.Als gevolg van de verhoren kunnen de twee, formeel getuigen, ook verdachten in de moordzaak worden.

Een medewerker van Justitie in de eilandenprovincie Nusa Tenggara(-Timur), Abdul Muis Gassing, meent dat Thoenes is vermoord door leden van het infanteriebataljon nummer 745 dat was gestationeerd in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. De twee verhoorde verdachten waren in Dili topofficieren van het bataljon.

In Becora, niet ver van Dili, werd Thoenes op 22 september 1999 vermoord. Hij was correspondent van het Britse dagblad The Financial Times.

Korte tijd voor de moord hadden de Oost-Timorezen zich massaal uitgesproken voor onafhankelijkheid in een door de Verenigde Naties gehouden referendum. Indonesische militairen en milities reageerden daar op met een golf van geweld tegen de bevolking.

Komende maand is de eerste zitting van het speciale tribunaal over mensenrechtenschendingen op Oost-Timor. Negentien verdachten, onder wie drie generaals, worden berecht wegens misdaden gepleegd rond het referendum.

/NIEUWSAmbassade wil uitleg over onderzoek moord Thoenes