LA PAZ - In verscheidene plaatsen in het Zuid-Amerikaanse Bolivia is ook woensdag weer gedemonstreerd tegen president Gonzalo Sánchez de Lozada. Op ongeveer 100 kilometer van de regeringszetel La Paz kwam het daarbij tot felle gevechten tussen enkele duizenden mijnwerkers en Boliviaanse ordetroepen.

Volgens een priester ter plaatse kwamen zeker twee betogers om het leven. Talrijke anderen raakten gewond.

Blokkades

Betogers wierpen woensdag op verscheidene plaatsen nieuwe wegblokkades op. Volgens Boliviaanse en Spaanse media breiden de protesten zich ook steeds verder over het land uit.

Het openbare leven in La Paz ligt nog altijd nagenoeg stil. In de stad is in toenemende mate gebrek aan voedsel. Ziekenhuizen klaagden woensdag over een steeds groter gebrek aan medicamenten. Grote vakbonden kondigden aan de strijd tegen de president te zullen verhevigen.

Aardgas

Duizenden arbeiders en (coca)boeren laakten tijdens betogingen de afgelopen drie weken de sociale misstanden in hun land. Directe aanleiding voor de woede was het inmiddels opgeschorte plan om aardgas via het ongeliefde buurland Chili naar de Verenigde Staten te exporteren. De baten van de export komen volgens tegenstanders nauwelijks ten goede aan de bevolking, van wie het overgrote deel in armoede leeft.

Volgens Boliviaanse media en mensenrechtengroepen zijn er de afgelopen weken al zeker 76 doden gevallen in het land. Nog eens mensen raakten gewond. Sánchez de Lozada heeft al gezegd niets te willen weten van aftreden. Spanje overweegt intussen een voor medio november voorziene internationale top van Spaanstalige landen te verschuiven van de Boliviaanse stad Santa Cruz de la Sierra naar Madrid, aldus de Spaanse krant El Mundo.