VANCOUVER - Een enorme blunder heeft Sven Kramer dinsdag zijn tweede olympische medaille gekost.

Bekijk interview met Kramer na afloop

De absolute topfavoriet op de tien kilometer leek moeiteloos het goud te pakken op de 10.000 meter toen de 23-jarige Fries na 6,6 kilometer plotseling de binnenbocht in dook terwijl hij de buitenbaan moest pakken.

De scheidsrechters konden weinig anders doen dan Kramer (die wel de beste tijd noteerde op de Richmond Olympic Oval) te diskwalificeren en de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee tot winnaar uit te roepen. De Aziaat kwam na 12.58,55 over de streep.

Het zilver ging naar de Rus Ivan Skobrev (13.02,07), het brons was voor Bob de Jong (13.06,73).

Kemkers

Niemand leek Kramer op de tien kilometer te kunnen afhouden van zijn tweede gouden medaille, totdat het vreselijk mis ging.

Coach Gerard Kemkers 'verwees' zijn pupil naar de binnenbaan, terwijl hij juist naar de buitenbaan moest. De verbouwereerde schaatser besloot naar 'binnen' te gaan en vergooide daarmee op afgrijselijke wijze het olympische goud.

Verantwoordelijkheid

Kemkers beleefde dinsdag naar eigen zeggen het meest verschrikkelijke moment uit zijn loopbaan. "Ik neem hier mijn verantwoordelijkheid voor, dit is volledig mijn schuld", aldus Kemkers.

"Het verhaal is vrij simpel. Ik keek opzij en schreef iets op mijn whiteboard, dat heb ik altijd naast de baan liggen. Toen ik terug de baan opkeek, zag ik Sven voor mijn gevoel in de buitenbocht rijden. Hij was heel ver uitgewaaierd."

Vier seconden

Het boegbeeld van TVM was op dat moment al bijna zeker van de titel, omdat hij ruim vier seconden onder de tijd van de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee reed.

Toen het Kemkers duidelijk werd dat hij een kapitale blunder had gemaakt, schudde hij vertwijfeld het hoofd. De Groningse coach ging nog door met coachen, maar wist dat dat zinloos was.

Het verschrikkelijke drama werd voor Kramer pas duidelijk nadat hij juichend over de streep was gegaan.

Woedend

Kemkers moest zijn pupil het tragische nieuws brengen, waarna hij woedend zijn bril naar het middenterrein gooide. Even later, toen chef de misson Henk Gemser op het middenterrein Kramer opzocht, was de Fries keihard in zijn commentaar:

''Hij stuurt me godverdomme naar binnen'', registreerden de tv-camera's, verwijzend naar coach Kemkers. De geplaagde trainer staarde op dat moment wezenloos voor zich uit. Niemand kon geloven wat zich zojuist had voltrokken op de ijsbaan van Richmond. Ook hij niet.

Kramer verspeelt goud