AMSTERDAM - In Amsterdam doen woensdagavond zo'n duizend mensen mee aan een stille tocht voor Anja Joos. Onder de deelnbemers zijn behoorlijk veel dak- en thuislozen.

De tocht begon op het Weesperplein en gaat via de Amsterdamse wijk De Pijp naar het Sarphatipark. Rond kwart over zeven passeerde de stoet het Gerard Douplein, de plek waar Anja Joos vorige week maandag overleed. Daar werd even stilgehouden. Aan het einde van de stille tocht zullen vijf sprekers het woord voeren.

Groep

Joos overleed vorige week nadat zij door enkele jongens in elkaar was geschopt. Daar ging een scheldpartij aan vooraf, waarbij Joos het had gemunt op de Marokkaanse jongens uit de groep. De jongeren, van wie enkelen werkten bij de Dirk van den Broeksupermarkt, waren achter de 43-jarige vrouw aangekomen omdat ze dachten dat zij een blikje bier had gestolen. Dat bleek niet het geval.

Joos wordt vrijdag in Amsterdam begraven. De sociale dienst draagt daar zorg voor. Het Duitse consulaat wist deze week wel haar ouders in Duitsland te achterhalen, maar die wilden de uitvaart niet voor hun rekening nemen.