UTRECHT - De ziektekosten voor particulier verzekerden zijn volgend jaar veel hoger dan het ministerie van Volksgezondheid verwacht. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schat dat die kosten in met 7 procent zullen stijgen, zo meldt de organisatie woensdag. Het ministerie gaat uit van een daling van 1,3 procent.

Volgens ZN is nog niet duidelijk of de verzekeraars deze kostenstijging volledig zullen doorberekenen in de premie die particulier verzekerden betalen. Dat bepaalt elke verzekeraar zelf, aldus een woordvoerder, die verwacht dat de verzekeraars vanaf november hun premies gaan berekenen. De verwachting is wel dat de premies omhoog zullen gaan.

Volgens ZN zijn er drie redenen waarom de verwachtingen van het ministerie en de verzekeraars zo uiteenlopen. Dat komt enerzijds door een verschil in rekenmethode. Zo gaat het ministerie alleen uit van de dekking die overeenkomt met het veranderde ziekenfondspakket, terwijl de verzekeraars denken dat de particulier verzekerden daar geen verandering in aan zullen brengen.

Daarnaast verwacht ZN dat de nieuwe financieringswijze voor ziekenhuizen per juli 2004 een lastenverschuiving van ziekenfondsen naar particuliere verzekeraars met zich mee zal brengen. Daarnaast verwachten de verzekeraars dat het afromen van de kortingen van apothekers minder (350 miljoen euro) zal opleveren dan het ministerie verwacht (432 miljoen).