BERLIJN - De Duitse regering heeft er woensdag mee ingestemd extra troepen naar Afghanistan te sturen voor vredesoperaties buiten Kabul. In de Bondsdag moet donderdag nog over het besluit worden gestemd, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Ook de grootste oppositiepartij CDU/CSU staat er namelijk vierkant achter.

Ongeveer 450 Duitse militairen zullen binnen enkele maanden naar Kunduz en omgeving, in het noorden van Afghanistan, worden gestuurd om te helpen bij de wederopbouw en het bewaken van de veiligheid. Het gebied is momenteel het strijdtoneel van plaatselijke krijgsheren.

Op initiatief van Duitsland heeft de VN-Veiligheidsraad onlangs het mandaat van de internationale troepenmacht ISAF, waar de Duitse militairen deel van uitmaken, uitgebreid tot Kunduz en omgeving. De NAVO, die het bevel over ISAF voert, ging later akkoord.

ISAF

In Kabul zelf zijn ongeveer 5500 ISAF-militairen actief, onder wie 1500 Duitsers. Ook Nederland heeft er nog 35 militairen gelegerd. Oorspronkelijk waren dat er 650. Duitsland heeft Nederland om een beperkte militaire bijdrage gevraagd voor de vredesoperatie rond Kunduz. Minister Kamp van Defensie staat er welwillend tegenover maar er is nog geen besluit genomen.