SCHIPHOL - Door een storm hebben reizigers op Schiphol maandagochtend te maken met vertragingen die kunnen oplopen tot anderhalf uur. Door de harde westzuidwesten wind kan de luchthaven maar de helft van het gebruikelijke aantal landingen aan, aldus een woordvoerster van Schiphol.

Luchtverkeersleiding Nederland verwacht dat de beperkingen tot vier uur 's middags duren. Bijkomstig probleem is dat omliggende luchthavens ook last van de storm hebben. Vooral op korte, Europese bestemmingen zijn vluchten geannuleerd.

Normaal landen er in de ochtendspits zestig vliegtuigen op de luchthaven en vertrekken er dertig tot veertig vliegtuigen. Dan zijn er twee landingsbanen beschikbaar. Vanwege de storm kon tot half tien alleen de kleine baan op Schiphol Oost als landingsbaan dienen. Grotere vliegtuigen moesten uitwijken naar de Kaagbaan, die tevens als startbaan werd gebruikt.

Hierdoor vlogen er 's ochtends veel vliegtuigen over het centrum van Amsterdam. Na half tien veranderde de windrichting en kon de Buitenveldertbaan als landingsbaan worden ingezet. Hierdoor hoefden vliegtuigen niet meer over de binnenstad aan te vliegen.