GAZA/TEL AVIV - Bij een bomaanslag in de Gazastrook zijn woensdag zeker drie Amerikanen gedood. De drie slachtoffers zouden volgens de Israëlische radio veiligheidsagenten zijn die in het konvooi van drie gepantserde auto's meereisden.

Volgens ooggetuigen verwoestte de ontploffing in een klap een zilverkleurige terreinwagen volledig. De bom, die vermoedelijk aan de kant van de weg was geplaatst, sloeg een enorme krater in de weg en slingerde delen van de auto dertig meter ver weg. Twee personen zouden volledig aan stukken gereten zijn. Een persoon raakte naar verluidt gewond.

Ambassade

De voertuigen waren eigendom van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv, zo heeft de Palestijnse politie gemeld. In de auto's zouden medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben gezeten. Over de nationaliteit van de inzittenden konden de Palestijnen geen mededelingen doen.

De aanslag had plaats bij Beit Hanoun niet ver van de noordelijke opening in de afrasteringen rond de Gazastrook, Erez. De Israëlische radio berichtte aanvankelijk dat het konvooi auto's de Amerikaanse gezant John Wolf naar Gaza-Stad bracht, maar dat is door de Amerikaanse ambassade ontkend. Wolf is door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell naar de regio gestuurd en zou woensdag naar Gaza-Stad gaan.

Het is de eerste keer dat Amerikanen specifiek het doelwit vormen van een aanslag in de Palestijnse gebieden. De bomexplosie kwam slechts enkele uren na een Amerikaans veto op een VN-resolutie waarin Israël wordt veroordeeld wegens de bouw van de omstreden veiligheidsafrastering rond de Westelijke Jordaanoever.