AMSTERDAM - Ongeveer 850.000 Nederlanders lijden aan suikerziekte. Dat heeft het Diabetesfonds gezegd bij het begin van de voorlichtingscampagne 'Lang zal je Leven'. De actie is woensdag begonnen.

Volgens een woordvoerder is het aantal gevallen van suikerziekte in Nederland de afgelopen jaren enorm gestegen. In 1993 leden .000 mensen aan de ziekte. Van de 850.000 diabetespatiënten zijn er 480.000 onder doktersbehandeling. "De anderen weten niet eens dat ze de ziekte hebben", aldus de woordvoerder.

Risicogroepen

Het diabetesfonds pleit ervoor dat risicogroepen zich regelmatig bij een arts laten onderzoeken. Tot die groepen behoren dikke mensen, mensen bij wie suikerziekte veel in de familie voorkomt, mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen, of vrouwen die tijdens hun zwangerschapsperiode diabetes hebben gehad.

De verschijnselen die op suikerziekte kunnen duiden zijn aanhoudende moeheid, brandende ogen, dorst en veel plassen. Volgens het Diabetes Fonds krijgen mensen die elke dag gezond ontbijten minder vaak suikerziekte. Ook helpt lichaamsbeweging.