HILVERSUM - Minister De Geus (Sociale Zaken) denkt dat de voorgestelde fiscale 'voorheffing' die werknemers die met VUT willen gaan in een keer zouden moeten betalen, van tafel kan. In het Radio 1-journaal kondigde de bewindsman woensdag aan "nog grote concessies" te willen doen bij de aanpak van de fiscale stimulering van VUT en prepensioen.

Dinsdag zegde het kabinet de sociale partners toe het onaantrekkelijk maken van de VUT- en prepensioenregelingen uit te stellen tot 2006. Voor april volgend jaar hopen de partijen bovendien een akkoord te kunnen sluiten over een overgangsregeling en een nieuw stelsel voor het vroegpensioen.

De Geus zei woensdag dat hij er rekening mee houdt dat het kabinet de fiscale voorheffing, gezien het verzet daartegen, laat vallen. Het plan was werknemers die met de vut gaan in een klap het hele bedrag aan belasting te laten betalen dat ze anders tot hun e jaar kwijt zouden zijn.

De bewindsman maakte woensdag ook duidelijk dat er geld achter de hand is voor een goede overgangsregeling naar een nieuw stelsel van vroegpensioen en voor een "stevigere en substantiëlere" levensloopregeling dan het kabinet eerder voorstelde. De levensloopregeling moet het werknemers mogelijk maken te sparen voor zorg-, studie- of ouderschapsverlof.