ROTTERDAM - De hoofdverdachte van de miljoenenfraude bij hetmuseum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is aangehouden. Depolitie heeft de man, die sinds de ontdekking van de verduisteringin juni spoorloos was, maandag in Leiden opgepakt.

Justitie maakte de aanhouding dinsdag bekend. Het gaat om de-jarige Sanjay P. uit Rotterdam. Justitie ziet hem als spil in deverduistering van 3,3 miljoen euro bij het museum. Dat gaf officierC. van Kooten 19 september toe tijdens de pro-formazitting tegeneen andere verdachte, Doednath B. Deze 33-jarige man werkte alsadministratief medewerker bij Boijmans en zou het geld hebbenweggesluisd op verzoek van Sanjay P.

De hoofdverdachte was de laatste maanden onvindbaar. Justitiehield wel twee broers van hem aan, maar liet hen weer vrij. Het OMkreeg P. uiteindelijk in het vizier, toen het ontdekte waar hijzijn post ontving. Bij het openen van zijn postbus op het stationvan Leiden werd P. in de kraag gevat.

P. wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dezaak tegen Doednath B. krijgt waarschijnlijk in december eenvervolg.

De museumdirectie van Boijmans deed vlak na Pinksteren aangiftevan de fraude. De verduistering vond plaats in mei en vlak voor depinksterdagen. Volgens officier van justitie Van Kooten gebeurdehet wegsluizen van de bedragen op geraffineerde wijze, via een webvan bedrijfjes. De administratief medewerker is al eerder vooroplichting veroordeeld.