WENEN - De treinramp in Kaprun van drie jaar geleden is veroorzaakt door een kapotte straalkachel en niet door brandstichting. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoeksrapport dat dinsdag aan de rechtbank in Salzburg werd gepresenteerd. Het rapport bevestigt daarmee de resultaten van een eerder onderzoek naar de catastrofe waardoor 155 mensen de dood vonden, onder wie twee Nederlanders.

Op 11 november 2000 brak brand uit in een van de coupés van een skitrein die op weg was Kaprun naar de Kitzsteinhorn. De brand werd pas opgemerkt in de ruim drie kilometer lange tunnel door de berg. Door de verstikkende gassen en het zeer snel om zich heenslaande vuur kwamen de meeste inzittenden om het leven. Slechts twaalf wintersporters overleefden het inferno.

De brand werd veroorzaakt door "een technisch mankement in de elektrische ventilatorkachel die het gevolg was van een productiefout", zo luidt nu de belangrijkste conclusie. In het vorige rapport werd er nog vanuit gegaan dat de kachel oververhit was geraakt door isolatiemateriaal dat tegen de wand achter de kachel was geplakt. Nu de oorzaak een productiefout blijkt te zijn, lijken de nabestaanden van de slachtoffers meer kans te hebben bij het indienen van schadeclaims.

De eindverantwoordelijke voor de inhoud van het rapport, onderzoeksrechter Helmut Prader, werd begin dit jaar aangewezen om het werk van zijn voorganger Anton Muhr over te doen. Muhr presenteerde in september 2001 zijn onderzoeksrapport en hierna werden zestien mensen aangeklaagd wegens nalatigheid bij de ramp. Vlak na het begin van het proces tegen de verdachten, in juni 2002, bleek dat Muhr bewijsmateriaal buiten zijn rapport had gehouden. Hij werd ontheven van zijn taak en opgevolgd door Prader.

Een van de nieuwe onderzoeksopdrachten van de rechtbank in Salzburg luidde "of op basis van de huidige gegevens brandstichting kan worden uitgesloten". Prader en zijn team experts zijn na driekwart jaar onderzoek tot de conclusie gekomen dat niets in die richting wijst. Bij gebleken opzet had het Kaprun-proces, dat binnen een maand wordt hervat, een hele nieuwe wending kunnen krijgen.