AMSTERDAM - Advocaat G. Hamer heeft moeite met het optreden van het Openbaar Ministerie in de zaak-Anja Joos. De verdachten in de zaak zitten allemaal in de zogeheten beperkingen. Dat betekent dat zij uitgezonderd hun advocaat met niks en niemand contact mogen hebben. Hamer mag ook geen uitlatingen doen over de zaak, terwijl hoofdofficier L. de Wit vrijdag wel actief naar buiten trad.

Hamer verdedigt een minderjarige verdachte. De 17-jarige jongen mag vanwege de opgelegde beperkingen geen contact hebben met zijn ouders. Over de verklaring van zijn cliënt mag Hamer zich niet uitlaten. "Het optreden van de OM is heel merkwaardig. Ze komen met informatie naar buiten waarvan de juistheid in het ongewisse blijft. Het is slechts een kant van het verhaal", aldus Hamer. De advocaat heeft dinsdag de kinderrechter gevraagd ook de hoofdofficier beperkingen op te leggen.

Volgens het OM heeft de De Wit vrijdag alleen de grote lijnen in de zaak uiteen gezet en zijn daarmee de individuele belangen van de verdachten niet geschonden. "De hoofdofficier wilde vooral duidelijk maken dat Anja Joos geen winkeldief was en zo voorkomen dat de maatschappelijke discussie de verkeerde kant op zou gaan", aldus een woordvoerder van het OM in Amsterdam.

Rechter-commissaris

De rechter-commissaris besloot maandag dat Hamers cliënt nog tien dagen langer mag worden vastgehouden. In principe gelden de beperkingen ook voor die periode. Ook drie meerderjarige verdachten blijven nog tien dagen vastzitten. Een vierde meerderjarige verdachte liet de rechter-commissaris maandag gaan. Ook vrijdag liet de rechter-commissaris een verdachte gaan.

Voor het OM blijven de op vrije voeten gestelde mannen onverminderd verdacht. Het OM overweegt tegen de beslissing van de rechter-commissaris hen vrij te laten in hoger beroep te gaan, aldus een woordvoerder.

In totaal zijn er tien verdachten in de zaak-Anja Joos. Van hen zitten er nu nog acht vast. Twee zijn minderjarig. Drie verdachten worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en woensdag nog een 17-jarige jongen.

De jongeren worden verdacht van doodslag in vereniging. Als dat niet bewezen kan worden, valt het OM terug op mishandeling in vereniging met de dood tot gevolg of het medeplegen van openlijk geweld met de dood tot gevolg.

De 43-jarige Anja Joos overleed vorige week maandag in Amsterdam nadat zij door enkele jongeren in elkaar was geschopt. Een aantal van de betrokken jongeren werkte bij de Dirk van den Broeksupermarkt aan het Marie Heinekenplein. Ze dachten Joos te betrappen op het stelen van een blikje bier, maar de vrouw bleek wel degelijk te hebben betaald.