LAGOS - Een brand in een munitieopslagplaats in de Nigeriaanse stad Lagos heeft zondag meer dan dertig zware explosies veroorzaakt. Volgens een hoge militair zijn er waarschijnlijk veel slachtoffers omdat de opslagplaats vlakbij een kazerne en een grote woonwijk ligt. Ook een politiewoordvoerder had het over veel doden.

Bekijk video

De explosies waren in de hele tien miljoen inwoners tellende stad te horen. In de dichtbevolkte wijken Ikeja en Oshodi vlak bij de kazerne brak paniek uit toen de reeks ontploffingen maar niet ophield. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Een man die de chaos was ontvlucht, verklaarde: "Het is paniek, absolute paniek. Alles staat in brand."

Dakloos

Duizenden mensen zijn door de ramp dakloos geworden. Volgens de politie worden veel mensen vermist, vooral kinderen. "Veel mensen hebben kinderen als vermist opgegeven, en er zijn kinderen die op zoek zijn naar hun ouders", aldus een politiefunctionaris maandagochtend.

Pas na een uur kwam er een einde aan de explosies. De brand sloeg over naar fabrieken en andere gebouwen bij de kazerne. Die fabrieken en de kazerne stonden zondagavond laat nog in brand. Munitie van zwaar kaliber werd in de stad geslingerd.

De gouverneur van Lagos, Bola Tinubu, ontkende de geruchten dat de explosies een gevolg waren van een poging tot staatsgreep. Hij zei dat president Obasanjo in veiligheid verkeerde. In het West-Afrikaanse land zijn de afgelopen veertig jaar zes staatsgrepen gepleegd.