VENLO - Het water in de Maas bij Borgharen in Zuid-Limburg blijft stijgen. Het peil bedroeg maandagochtend rond tien uur 44,98 meter boven NAP. Dat is slechts 2 centimeter beneden de kritische grens van 45 meter, waarbij overstromingsgevaar dreigt.

Maandagmorgen stroomde door de Maas in Borgharen zo'n 1960 kubieke meter water per seconde, meer dan de 1700 die zondagavond nog verwacht werd. Ter vergelijking: bij de overstromingen in 1993 bedroeg die afvoer iets meer dan 3000 kuub per seconde.

Muren

Om problemen te voorkomen, begint het waterschap Roer en Overmaas vanaf 11.00 uur maandagmorgen met het plaatsen van demontabele kademuren in Itteren. Nadat zondagavond al pompen werden geplaatst voor het wegpompen van kwelwater in Itteren, Borgharen, Geulle en Elsloo, worden die pompen nu langs de hele Maas tot aan Roermond neergezet.

Beken

Ook het Waterschap Peel en Maasvallei in Venlo heeft inmiddels maatregelen getroffen. In Midden- en Noord-Limburg zijn de afsluiters dichtgezet van de beken die op de Maas uitmonden. Het Maaswater kan dan niet de beken instromen en overlast in het achterland veroorzaken.

Coupures

Op verschillende plaatsen, waaronder Baarlo en Blerick (gemeente Venlo), zijn pompen aan het werk die het overtollige beekwater over de afsluiters heen pompen. Ook zetten de waterschappen overal in Limburg ,,coupures'' in de kades dicht met aluminium schotbalken. Coupures zijn doorgangen in de kades voor openbare wegen, die nu afgesloten worden.

Het waterschap Peel en Maasvallei bekijkt later maandag of de vrijwillige kadewachten moeten beginnen met kadebewaking. Zij gaan dan de kades inspecteren.

De gemeente Maastricht beraadt zich over te nemen maatregelen. Alles hangt daarbij af van de nieuwe prognoses van Rijkswaterstaat. Die worden rond het middaguur verwacht. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Maastricht zei eerder op de ochtend dat ,,het allemaal wel meevalt''. Hij denkt dat ook bij het bereiken van de kritische grens van 45 meter bij Borgharen er voldoende middelen kunnen worden ingezet om overstromingen bij Borgharen en Itteren te vermijden.

Overigens is de waterstand van de Maas in grensplaats Eijsden inmiddels iets gezakt, van 48,81 meter boven NAP eerder maandagmorgen naar 48,77 meter rond tien uur. Het waterschap Roer en Maasvallei verwacht niet dat de Roer in Midden-Limburg nog verder zal stijgen. De afvoer is zo'n 120 kuub per seconde (normaal 10 kuub). De kritische grens zou worden bereikt bij 140 kuub per seconde. Dan zou de binnenstad van Roermond gevaar lopen.