DEN HAAG - De bouwsector doet nu ook een beroep op de deeltijd-WW. De branche en de Tweede Kamer vreesden eerder nog dat de bouw, die wat later last krijgt van de economische crisis dan andere sectoren, achter het net zou vissen voor de crisissteun van de overheid.

Dat lijkt niet het geval, want tot 1 april kunnen bedrijven nog een beroep doen op de regeling en er zit nog geld in de pot voor de deeltijd-WW.

Een woordvoerster van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bevestigde vrijdag naar aanleiding van een bericht in vakblad Cobouw, dat sinds begin dit jaar een toenemend aantal bouwbedrijven een beroep doet op de deeltijd-WW.

Bedrijven kunnen in de regeling met behulp van WW-uitkeringen hun personeel tijdelijk minder laten werken.

Ontslaan

De bedoeling van de WW-steun is om te voorkomen dat werkgevers vakkrachten moeten ontslaan, terwijl ze weten dat ze die straks bij een aantrekkende vraag door economisch herstel weer hard nodig hebben.

Volgens de woordvoerster geven bedrijven die een beroep doen op de steun vaak aan dat ze voor de crisis veel moeite hebben moeten doen om geschikte werknemers te vinden en dat ze bang zijn straks weer een personeelstekort te hebben.

In maart komt Donner met een evaluatie van de deeltijd-WW en wil hij besluiten of en hoe hij op de arbeidsmarkt verder gaat met crisissteun. Momenteel maken bedrijven voor ongeveer 40.000 werknemers gebruik van de crisissteun. In december was circa 440 miljoen euro van de beschikbare 950 miljoen benut. Hoeveel geld er nu nog in de pot zit, wil Sociale Zaken niet bekendmaken.

Langere tijd

Werkgevers en vakbonden willen dat de deeltijd-WW voor langere tijd behouden blijft. Maar regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie waarschuwen met de VVD in de oppositie voor het eindeloos verlengen. De steun zou niet voor niets tijdelijk zijn, omdat de economie geschaad kan worden als bedrijven noodzakelijke reorganisaties uitstellen.

Wel hebben CDA, PvdA, ChristenUnie en de SP eerder deze week aan Donner gevraagd in hoeverre nog verlenging mogelijk is, zolang er geld over is.

Zo werd geopperd bepaalde sectoren te helpen, zoals de bouw en scheepsbouw, die nog de grootste klappen van de crisis moeten verwerken. Maar Donner zei dat deeltijd-WW voor specifieke branches niet kan, omdat in Europa dat als verboden staatssteun wordt gezien.