CHICAGO - Het aantal Amerikanen met ernstig overgewicht is de afgelopen jaren verviervoudigd. Dat blijkt uit een maandag verschenen studie. Mensen met ernstig overgewicht wegen 45 kilo of meer dan ze zouden moeten wegen. De toename van het aantal extra zware Amerikanen neemt tweemaal sneller toe dan het aantal Amerikanen met 'gewoon' overgewicht. Ongeveer één op de vijf Amerikanen is te zwaar.

De studie is gebaseerd op een omvangrijk telefonisch onderzoek onder 1,5 miljoen Amerikanen tussen 1986 en 2000. In deze periode nam het aantal mensen met overgewicht toe van één op tien tot één op vijf. Het aantal mensen met ernstig overgewicht steeg evenwel van één op tweehonderd tot één op de vijftig Amerikanen.

De onderzoekers stellen dat Amerikaanse artsen helemaal zijn toegerust om de groeiende groep met zeer zware Amerikanen te behandelen. De groep vraagt om specifieke medische aandacht, terwijl bijvoorbeeld rolstoelen of operatietafels dergelijke zwaargewichten helemaal niet kunnen accomoderen.

Een doorsnee Amerikaanse man met ernstig overgewicht is 1,78 meter lang en weegt 136,1 kilo. De gemiddelde vrouw in deze categorie is 1,63 meter en weegt 113,4 kilo.