NAVO wil Nederlandse trainers in Uruzgan

DEN HAAG - De NAVO heeft Nederland officieel gevraagd om een jaar langer te blijven in de Afghaanse provincie Uruzgan en daar Afghanen te trainen. Dat is dinsdag van betrouwbare bronnen vernomen.

De NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft het verzoek vorige week in een brief aan premier Jan Peter Balkenende overgebracht.

De NAVO hoopt dat Nederland bereid is tot augustus 2011 in Uruzgan te blijven, ''om de Nederlandse resultaten in Uruzgan veilig te stellen'', aldus de brief van Rasmussen aan Balkenende.

De huidige Nederlandse missie in Uruzgan is van topkwaliteit en een voorbeeld voor anderen, stelt Rasmussen ook nog.

VVD

De VVD staat open voor een langer verblijf van militairen in Uruzgan. ''We vinden dat Nederland moet stoppen met de huidige missie daar. Maar áls het kabinet besluit om toch iets in Afghanistan te blijven doen, dan is het logisch dat je dit doet in de provincie Uruzgan.'' Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Atzo Nicolai.

Nicolai noemt het echter ''volstrekte volksverlakkerij'' als de politiek wil dat Nederland volgens eerdere afspraken stopt in Uruzgan en dan honderden kilometers verderop met militairen zou doorgaan. Hij doelt hiermee op de regeringsfracties PvdA en de ChristenUnie.

Goodwill

De VVD'er wijst op de aanwezigheid van het materieel en de informatiepositie en ook de kennis, de contacten en de goodwill die de Nederlanders sinds 2006 in de Zuid-Afghaanse provincie hebben opgebouwd.

De VVD heeft vorig najaar wel de motie van de ChristenUnie en de PvdA gesteund, die aangaf dat Nederland weg moet uit Uruzgan.

Nieuwe strategie

Maar gewijzigde omstandigheden zorgen ervoor dat de VVD een langer verblijf in Uruzgan niet uitsluit. Nicolai wijst op een nieuwe strategie van de NAVO, de goede resultaten van de training van het Afghaanse leger en het sturen van meer militairen door vrijwel alle bondgenoten. ''Wij sluiten daar de ogen niet voor.''

Nicolai zei een voorstel van het kabinet af te wachten. ''Als het een fatsoenlijk en verantwoord plan is, dan sluit ik niet uit dat we dat steunen.''

Zijn fractieleider Mark Rutte zei dinsdag ook dat ''het van de zotte'' zou zijn om niet te kijken naar de overwegingen van het kabinet.

D66

In de Tweede Kamer denken in ieder geval het CDA en de SGP er ook zo over. D66 heeft zich nog niet vastgepind. Dat maakt geen meerderheid, want de PvdA, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PVV en PvdD zijn tegen een nieuwe militaire missie in Uruzgan.

De militaire vakbonden willen ook weg uit Uruzgan, maar als het kabinet toch in Afghanistan wil blijven, dan toch het liefst in Uruzgan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie