EMMEN - Radza, de grootste Aziatische olifant in Europa, sloopt zijn onderkomen in het Noorder Dierenpark in Emmen. Het dier heeft een schofthoogte van 3,15 meter en een gewicht van 7200 kilo. Volgens een dierenverzorger van het park is de olifant groter dan verwacht: "Ons was vermeld dat hij zo'n 5700 kilo zou zijn." Het park is gedwongen het onderkomen van de olifanten aan het dier aan te passen.

Radza, die afkomstig is uit een dierentuin in de Letse hoofdstad Riga, kwam vorige week zaterdag in Emmen aan. De olifant werd naar het park overgebracht om voor nageslacht te zorgen. Door zijn reusachtige afmetingen kan het dier met zijn grote slachttanden overal bij. Ook tilt Radza zonder moeite de beveiligingshekken omhoog.

"De hekken staan voor de veiligheid van de verzorgers. Als de olifanten aan de ene kant zijn, kunnen de verzorgers aan de andere kant van de hekken aan het werk. Als Radza ze omhoog tilt, komen de verzorgers tussen de olifanten terecht. En dat kan niet", aldus de dierenverzorger.

Ook heeft de reus inmiddels de camera's in de hokken ontdekt. Zonder problemen tilt hij het apparatuur van de muur. De verzorger merkt op dat een kleine verbouwing onvermijdelijk is: "Een kleine aanpassing aan de olifantverblijven is nodig, zodat het ook met Radza veilig vertoeven is'.'

Volgens de woordvoerder houdt de nieuwe olifant zich prima. De eerste ontmoeting met de veertien olifanten tellende kudde verliep heel rustig. Inmiddels heeft hij het eerste vrouwtje in Emmen gedekt. Het gaat om Mingalar Oo (De eerste). Zij werd in 1992 in het Noorder Dierenpark geboren. Volgens woordvoerder Wiebren Landman duurt het nog een tijdje voordat het duidelijk is of Mingalar Oo ook daadwerkelijk is bevrucht. Een olifantendracht duurt 22 maanden.