HAARLEM - Reizigers die met een vals paspoort op Schiphol worden betrapt, moeten een boete betalen. Justitie in Haarlem brengt hen niet langer voor de rechter vanwege capaciteitsgebrek. Dat heeft een woordvoerder van het parket in Haarlem maandag bevestigd.

Reizigers uit het buitenland die nu met een vals paspoort op Schiphol aankomen, moeten direct een boete betalen en worden op het vliegtuig terug gezet. De marechaussee neemt het valse reisdocument in beslag. Wie met een vals paspoort Nederland uit wil, krijgt ook meteen een boete.

Celstraf

In andere arrondissementen worden mensen met een vals paspoort normaal gesproken veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf. Ook in het arrondissement Haarlem was dat gebruikelijk. Zowel Nederlanders als buitenlanders die met een vals reisdocument op Schiphol waren gesnapt, moesten voor de rechter komen.

Beleid

Sinds afgelopen zomer is het beleid op grond van een interne richtlijn veranderd. Volgens justitie gaat het om een noodmaatregel. "De wet biedt de mogelijkheid om een transactie aan te bieden. Daar maken wij gebruik van", aldus de OM-woordvoerder.

Vervolgen is voor het OM in Haarlem teveel werk. Volgens de woordvoerder gaat het jaarlijks om duizenden gevallen. Al deze mensen voor de politierechter brengen en vastzetten kost teveel capaciteit. Het betreft wel mensen die voor de eerste keer worden betrapt en bij justitie onbekend zijn. Per geval bepaalt de officier van justitie hoe hoog de boete wordt. "Het gaat om een bedrag van enige honderden euro's."

Schiphol

De maatregel is sinds 1 juni van kracht op Schiphol. Dat blijft de komende maanden zo. Het OM in Haarlem gaat de maatregel vervolgens met het College van Procureurs Generaal evalueren.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat het Openbaar Ministerie in Haarlem zelf kan bepalen wat ze met de houders van de valse paspoorten doet. Dat geldt niet meer wanneer er aanwijzingen zijn dat er ook georganiseerde misdaad of terrorisme in het spel is. Dan moet het OM de verdachten wel degelijk dagvaarden of vastzetten.

Mensen die de boete niet kunnen betalen krijgen eveneens een dagvaarding, illegalen met een vals paspoort worden uitgezet.