JERUZALEM - De Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni heeft dit weekeinde bij een diner in Washington de Palestijnse Autoriteit omschreven als een maffia en Yasser Arafat als maffialeider. Dat heeft de Israëlische krant Ma'ariv zondag bericht.

Zinni gaf zijn mening over de Palestijnse leider volgens een andere Israëlische krant tijdens een diner met leden van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), een machtige pro-Israëlische lobbygroep.

Hij gebruikte de taal van zijn land van herkomst, Italië, om Arafat te kunnen omschrijven als 'capo di tutti capi' (leider van alle leiders van de maffia). Zinni noemde Arafat een "onverbeterlijke leugenaar". De Palestijnse leider zou hem "zulke overduidelijke leugens" hebben verteld dat "ik tot de conclusie ben gekomen dat hij iemand is in wie men absoluut geen vertrouwen kan stellen", meende Zinni.

Ook voor de Palestijnse onderhandelaars Mohammed Dahlan en Jibril Rajub had de bemiddelaar weinig positieve woorden over. Voor hem zijn het eveneens georganiseerde misdadigers. "De eerste telt de doden en de tweede telt zijn wapens", aldus Zinni.

De Amerikaan was daarentegen positief over Ariel Sharon. Hij noemde de zwaarlijvige Israëlische premier liefdevol "vadertje beer". Volgens de bemiddelaar heeft "iedereen mij gewaarschuwd voor Sharon, maar toen ik hem leerde kennen ontdekte ik een soort vadertje beer die steeds positief jegens mij was, altijd bereid om mij onmiddellijk te helpen en steeds met constructieve oplossingen komend".

Volgens de krant denkt Zinni dat er niet de minste kans is dat hij een overeenkomst met Arafat kan bereiken. President Bush heeft besloten Zinni voorlopig niet naar het Midden-Oosten te sturen. De Israëlische regering was daar blij mee, Arafat reageerde teleurgesteld.

/DOSSIERMidden-Oosten