JERUZALEM - Voor de tweede keer binnen een week heeft een Palestijn een zelfmoordactie gepleegd in het centrum van West-Jeruzalem. Volgens de politie en hulpdiensten zijn zeker 53 personen gewondgeraakt, van wie twee ernstig. De dader is om het leven gekomen.

Bekijk video

De aanslag heeft zich volgens de radio voorgedaan bij een bushalte op het kruispunt van de King George-straat en de drukke Jaffastraat die woensdag het toneel van een explosie was. Toen kwamen twee vrouwen om. Veertig mensen raakten gewond.

De aanslag van zondag had plaats vlakbij de pizzeria Sbarro, waar op 9 augustus 2001 een aanhanger van de militante beweging Hamas een zelfmoordactie pleegde. Daarbij kwamen toen vijftien mensen om, onder wie vijf leden van de Nederlands-Israëlische familie Schijveschuurder.

Op de plaats van de aanslag heerste chaos. Lichaamsdelen van de Palestijn lagen voor een schoenenwinkel. Ambulances reden af en aan om de gewonden, van wie velen onder het bloed zaten, naar ziekenhuizen te vervoeren.

De verantwoordelijkheid voor de actie woensdag werd opgeëist door de Al-Aqsa Martelaren Brigade. Deze groep heeft banden met de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Vrijdag verwondde een Palestijn met een zelfmoordactie in Tel Aviv vijftien mensen.