LONDEN - De 13-jarige Ali Ismael Abbas, die wereldwijd bekend werd toen hij zijn armen verloor bij een Amerikaans bombardement op Bagdad, heeft in Londen twee kunstarmen gekregen. Volgens de boulevardkrant Daily Mirror van maandag is Ali zeer opgetogen over de vooruitgang die hij heeft gemaakt.

"Ik ben er helemaal. Mijn armen voelen goed aan. Ik had niet gedacht dat ze er zo goed zouden uitzien. Nu wil ik mijn zusjes en de rest van de familie gaan omhelzen. Ik wil ook mijn tanden zelf poetsen en mijn gezicht wassen", zei hij in het Queen Mary-ziekenhuis in de Britse hoofdstad. De Koeweitse overheid betaalt de rekening, zo zegde minister van Gezondheid al-Jarallah al eerder toe.

Naar huis gaan kan nog wel even duren, meldde de krant. Ali moet nog maanden lang revalideren en oefenen met zijn kunstarmen, waarvan de rechter arm is voorzien van een elektrode die zijn hand kan openen en sluiten via contact met de spieren op de stomp van zijn arm. De protheses moeten geregeld worden vervangen omdat Ali nog geruime tijd zal groeien.

Ali werd het symbool van de door de Verenigde Staten geleide oorlog tegen Irak. Bij een raketinslag op zijn huis in Bagdad kwamen zijn ouders en meer dan tien andere familieleden om. Hij verloor niet alleen zijn armen, maar raakte ook ernstig verbrand.