AMSTERDAM - Mabel Wisse Smit heeft in juni meer belastende dingen over haar verleden verzwegen voor premier Balkenende dan zij tot nu toe heeft toegegeven. Het zou om andere gebeurtenisen gaan dan haar overnachtingen op de boot van Klaas Bruinsma. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag.

Het is nog niet duidelijk om wat voor informatie het gaat. Inlichtingendiensten onderzoeken momenteel de nieuwe gegevens. Uit een gesprek dat Wisse Smit op 3 oktober met Balkenende voerde bleek al dat zij in juni niet de volledige waarheid heeft verteld. De premier stelde vast dat Wisse Smit hem onvolledig had ingelicht over haar contacten met de vermoorde topcrimineel.

Tijdens het gesprek zouden ook nieuwe feiten boven tafel zijn gekomen. Balkenende heeft toen meteen koningin Beatrix laten weten dat het kabinet geen toestemmingswet zou indienen. Beatrix is hier naar verluidt direct mee akkoord gegaan.

De nieuwe feiten hebben mogelijk betrekking op contacten tussen Bruinsma en de bankier Peter Wisse Smit, de vader van Mabel.

Koningin naar buitenverblijf

Koningin Beatrix is zondag afgereisd naar haar buitenverblijf in het Italiaanse Tavernelle. Zij heeft daar haar toevlucht gezocht om bij te komen van de kwestie rond haar zoon prins Johan Friso en zijn verloofde, Mabel Wisse Smit. Dat schrijft De Telegraaf op basis van 'welingelichte bronnen rond het hof'.

Beatrix zou woedend zijn op het paar, en is zij het eens met premier Balkenende dat toestemming voor het huwelijk door de verenigde vergadering van de Staten Generaal niet aan de orde is.