MIDDELBURG - Ook automobilisten met radar- of laserverklikkers aan boord kunnen in de toekomst rekenen op bekeuringen voor te hard rijden. De politie in Zeeland en Brabant-Zuidoost werkt met een nieuwe snelheidsmeter waarop geen waarschuwingssysteem berekend is. Als het systeem bevalt, wordt het landelijk ingevoerd.

De politie is na een experiment vorig jaar in elk geval dik tevreden over de zogeheten Optospeed. Beide regio's hebben het apparaat aangeschaft. Dat is volgens de verkeersvoorlichter van de Zeeuwse politie gebeurd in overleg met het Openbaar Ministerie. De Optospeed is van Duitse makelij en kost circa 45.000 euro.

Over een half jaar volgt een evaluatie. Is ook die positief, dan worden alle politieregio' s van de nieuwe meetapparatuur voorzien. De Optospeed is in Duitsland al langer in gebruik. Hij lijkt uiterlijk op de voor snelheidsmetingen gebruikte lasergun. Het apparaat staat ook op een statief in de wegberm. Het werkt echter niet met straling, maar registreert snelheden optisch. Er zijn geen systemen in de handel die daarvoor kunnen waarschuwen, zoals bij laser- of radarapparatuur het geval is.

"Een goede zaak", vindt de verkeersvoorlichter van de Zeeuwse politie. "Er is een categorie automobilisten die zich met hoge snelheden verplaatst omdat ze weten dat er geen meetapparatuur staat". Hij noemt verder als voordeel dat de Optospeed ook in bochten en op hellingen kan worden ingezet, omdat de politieauto een eind van het meetpunt kan staan.