KUTA - Op Bali zijn zondag de aanslagen van een jaar geleden herdacht. De terreuracties op het Indonesische eiland kostten aan 202 mensen, onder wie vier Nederlanders, het leven. Ook veel andere slachtoffers van de explosies waren buitenlanders, voornamelijk Australiërs.

De Australische premier Howard sprak de aanwezigen toe tijdens de plechtigheid, die christelijke, hindoeïstische en islamitische gebeden bevatte. Opvallende afwezige was de Indonesische president Megawati. Volgens The Jakarta Post wilde ze een afspraak met de Algerijnse president Bouteflika in Jakarta niet afzeggen. De regering in Jakarta werd vertegenwoordigd door onder anderen de minister van Veiligheidszaken Susilo Bambang Yudhoyono.

In totaal kwamen bijna 2000 mensen naar de herdenkingsplechtigheid. Onder hen waren ongeveer zevenhonderd Australiërs en 260 Indonesiërs. De andere gasten waren afkomstig uit onder meer Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Japan en Duitsland.

Bij de aanslagen vielen slachtoffers uit 22 landen. Het voorlezen van alle 202 namen van de slachtoffers nam bijna een kwartier in beslag. Ook werden 22 kaarsen aangestoken. Indonesië zette ongeveer 5000 veiligheidsbeambten in voor de herdenking. De Balinese politiechef Made Mangku Pastika zei dat er geen gevaar bestaat dat terroristen dit weekeinde aanslagen op Bali zullen plegen. Hij stelde dat ook het toezicht op onder meer vliegvelden en havens is verscherpt.

Pastika zei dat douanemedewerkers nog geen personen hebben aangehouden van wie ze vermoeden dat die de ceremonie van zondag willen verstoren. De afgelopen weken zijn in een serie processen drie mannen ter dood veroordeeld wegens hun rol bij de aanslagen. Een vierde dader kreeg levenslang. Het zijn alle vier leden van de radicaal-islamitische organisatie Jemaah Islamiyah (JI) die banden zou onderhouden met al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Op het tijdstip van de aanslag (omstreeks 17.00 uur Nederlandse tijd) vindt nog een kleinere, Balinese ceremonie plaats op de rampplek.