BAGDAD - In het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zich zondag een explosie voorgedaan voor het Baghdad Hotel. De Iraakse politie heeft laten weten dat er zeker tien doden zijn gevallen.

Volgens andere meldingen, ook van de politie in Bagdad, zijn er vier politieagenten gedood en raakten er tien gewond. Ooggetuigen vertelden eerder al dat er door de hevige ontploffing slachtoffers waren te betreuren, onder wie politiemannen.

Er was volgens ooggetuigen in de Saadounstraat, op de rechteroever van de Tigris, een totaal verwoeste auto te zien. Dat wijst mogelijk op een autobom. Rond het tijdstip van de explosie is ook geweervuur gehoord opdezelfde plaats. De Qatarese nieuwszender al-Jazeera spreekt over talrijke doden.

Het getroffen Baghdad Hotel wordt naar verluidt onder meer gebruikt door Amerikaanse functionarissen en leden van de Iraakse regeringsraad. De Britse BBC meent dat in het hotel voorts een centrum is gevestigd van de Amerikaanse geheime dienst CIA. Eerder op de dag ging, ook in centraal Bagdad, een kleine bom af bij een stoplicht op het moment dat een rij auto's van de sjiietische geestelijke Hussein al-Shami passeerde. Vier personen uit al-Shami's konvooi raakten daarbij gewond, zo heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld.

Volgens waarnemers zou de geestelijke zelf het doelwit zijn geweest van de bomaanslag. Het is niet duidelijk of hij tot de gewonden behoort.