KABUL - Een van de meest getergde leeuwen ter wereld en de enige van zijn soort in Afghanistan is zaterdag in de dierentuin van Kabul overleden.

Het door Duitsland 38 jaar geleden geschonken dier overleefde ondanks mishandelingen en bombardementen tal van staatsgrepen, de Russische bezetters, moedjahedien-artillerie, de Taliban en Amerikaanse luchtaanvallen.

Hij luisterde naar de naam Marjan en overleed door ouderdom aldus Sheraq Omar, die de leeuw de laatste acht jaren heeft verzorgd. De leeuw was verlamd, had bijna geen tanden meer en was vrijwel blind. Door zijn tragische lot werd het dier symbolisch voor de bezoekingen van de Afghanen in de recente geschiedenis. Een Talibanstrijder liet ooit een granaat in de bek van Marjan ontploffen uit wraak van de dood van zijn broer. Die was in de leeuwenkooi geklommen om zijn moed te tonen, maar hij werd gedood door de destijds nog sterke Marjan.

Pogingen om zijn laatste dagen elders door laten te brengen met betere zorg zijn pas nog mislukt. De Wereldmaatschappij voor de Bescherming van Dieren (WSPCA) wilde vorige maand Marjan en de overige dieren die nog in de dierentuin overleven, overbrengen naar Pakistan of India. De autoriteiten in Kabul weigerden dat.

Er zijn nog twee wolven, wat apen, een kennelijk gewonde of zieke beer en wat vogels in de dierentuin. Het personeel bedelt op de markt om eten voor de dieren. Ze hebben zelf al bijna een jaar geen loon gehad.

/NIEUWSHulp voor dierentuin in Kabul (video)