ROTTERDAM - Rotterdam heeft in de afgelopen vier jaar circa 2900 daklozen van straat gehaald. Dat stelde althans verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA) maandag.

Volgens Kriens is van die groep bij 1770 personen 'de situatie onder controle'. Dat wil zeggen dat ze een vast dak boven hun hoofd hebben, dat aan hun schulden wordt gewerkt, dat ze medische zorg hebben en dat ze werk of een andere vorm van dagbesteding hebben.

De ex-daklozen werken bijvoorbeeld in de horeca of als fietsen- of meubelmaker. Ex-daklozen van het eerste uur wonen inmiddels zelfstandig; anderen wonen nog onder begeleiding.

Ongeveer 1200 ex-daklozen zitten in het begin van hun proces. Ze zijn daarom vaak nog verslaafd, hebben veelal financiële problemen en verkeren in verkeerde kringen.

Illusie

De wethouder meent dat het een illusie is om te denken dat er geen daklozen meer bij komen in Rotterdam. Volgens haar stappen er nog steeds mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats uit de trein.

''Maar we hebben de achterstand van de afgelopen jaren ingelopen en we weten nu hoe we de eerstvolgende dakloze kunnen opvangen'', aldus Kriens.

Ze wijst erop dat Rotterdam de afspraken met het Rijk heeft gehaald. Het programma, waaraan ook Amsterdam, Utrecht en Den Haag meedoen, loopt nog tot 2014.