IJMUIDEN - Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland pleit voor "Amerikaanse toestanden op schiphol". Om het cellentekort voor drugskoeriers op te lossen wil hij "een kooi neerzetten waar twintig man in kan. Die moeten blijven zitten totdat hun zaak is afgehandeld. Dat schrikt af, zou ik zeggen".

Fortuyn zei dit zaterdagmiddag op een congres van de landelijke Vereniging Plaatselijke Politieke Groeperingen in IJmuiden. Dat zijn standpunt populistisch klinkt, vindt hij niet erg. "Als het helder is en iets complex uitlegt voor de burger, dan is dat goed."

Fortuyn haalde uit naar de PvdA en de VVD, waar volgens hem de keuze van de lijsttrekker niet democratisch is. "Als ze dat wel hadden gedaan, was Zalm het bij de VVD geworden en de PvdA had dan zo'n lekkere knul als Wouter Bos gekozen."

De combinatie van het lidmaatschap van de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Rotterdam ziet Fortuyn niet als bezwaarlijk. Wanneer wethouders niet meer tegelijkertijd raadslid kunnen zijn, kan de gemeenteraad zich meer bezighouden met de hoofdlijnen, meent hij. Kritiek uit de zaal wimpelde hij af: "raadslid in de Haarlemmermeer, mevrouw? Dat stelt toch niks voor. Dat moet makkelijk met een dag in de week kunnen".

/NIEUWS Rosenmöller daagt Fortuyn uit