LONDEN - Nederland kan in Londen nog steeds ''een grote rol'' spelen tijdens de conferentie over Afghanistan, ook al heeft het kabinet nog geen besluit genomen over een mogelijke militaire bijdrage na augustus dit jaar.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdagavond in Londen, in de aanloop naar de internationale top donderdag.

Hij wees erop dat de conferentie niet gaat over internationale troepenbijdragen, maar over politieke afspraken met de Afghaanse regering over de verbetering van het openbaar bestuur en corruptiebestrijding en de geleidelijke overdracht van de verantwoordelijkheid voor veiligheid en ontwikkeling aan de Afghanen.

Besluitvorming

''Wij zullen ongetwijfeld worden aangesproken op hoe het met de besluitvorming in Nederland zit, maar we praten nog in het kabinet over de manier waarop wij onze betrokkenheid in Afghanistan invulling zullen geven na augustus. Als we één les uit het verleden hebben geleerd, dan is het dat die besluitvorming heel zorgvuldig moet plaatsvinden'', zei Verhagen.

Het kabinet moet voor 1 maart een beslissing aan de Tweede Kamer voorleggen over de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-macht in Afghanistan.