HILVERSUM - De uitval van bussen van maatschappij Connexxionis zaterdag opgelopen tot 70 procent. Vanaf acht uur 'sochtendslegden ook de chauffeurs in Noord-Hollland het werk neer. Volgenseen woordvoerster van FNV Bondgenoten rijden zelfs 90 tot 95procent van alle streekbussen niet.

"Het verschilt regionaal", zei een woordvoerder vanConnexxion. Zo rijden bussen in het oosten van het land helemaalniet, en zijn de bussen in Zeeland grotendeels wel uitgereden. FNVBondgenoten krijgt in hun actiecentrum berichten dat de meestebussen niet rijden.

Connexxion heeft buslijnen in de gehele Randstad, het midden enoosten van het land. Het bedrijf heeft bij een aantal garages waarnaast stakers ook werkwilligen waren, besloten daar toch lijnen telaten vervallen. "Dat is voor de veiligheid van onze chauffeurs.Anders zie je dat de bussen die wel rijden bestormd worden."

Bezuinigingen

De werknemers van busmaatschappijen staken tegen de bezuinigingen van het kabinet in de sociale zekerheid en de zorg. De verschillende vakbonden van de FNV hebben hen opgeroepen tussen .00 en 12.00 uur het werk neer te leggen. Het hele land zal last hebben van het protest. Het is alleen nog niet duidelijk of de streekbussen rond Maastricht meedoen aan de actie.

Na het middaguur zal het volgens de vakcentrale FNV nog een uur tot anderhalf uur duren voordat de dienstregeling weer normaal is. In Groningen ligt tot het middaguur het stadsvervoer plat. Groningse ondernemers zullen een treintje en een paardenkoets inzetten om het winkelend publiek naar de binnenstad te vervoeren.

Ook staan de treinen tussen Arnhem en Winterswijk en tussen Zutphen en Winterswijk tot 12 uur stil. Daarnaast ligt het stadsvervoer in Groningen, Nijmegen en Den Haag 's ochtends plat. In het hele land zullen de treinen om 11.55 uur een paar minuten stilstaan. Zaterdag en zondag rijden er ook geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht en tussen Breukelen en Woerden. Reden zijn werkzaamheden op beide trajecten.