BELGRADO/LONDEN - De aanklagers van de voormalige Joegoslavische president Milosevic hebben problemen met getuigen in het proces dat over Kosovo in februari moet beginnen. Dit heeft het Britse dagblad The Independent zaterdag vanuit Belgrado gemeld.

Het Joegoslavië-Tribunaal wil vooralsnog twee processen tegen Milosevic voeren, een over Kosovo, de ander over Bosnië en Kroatië. In het eerste lijken de aanklagers volgens The Independent hun zaak nauwelijks te kunnen onderbouwen met betrouwbare getuigen. De krant schrijft dat "de zaak op instorten staat". De aanklagers ontkennen dat.

Het tribunaal heroverweegt ondertussen op aandringen van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte of het wel een goed idee is om twee aparte processen te houden. Woensdag komt daar mogelijk uitsluitsel over.

Een team van de aanklagers van het tribunaal van de Verenigde Naties onder leiding van de Brit Geoffrey Nice is afgelopen week naar Belgrado gegaan om belangrijke getuigen alsnog te strikken voor de zaak-Kosovo, maar het team is daar kennelijk niet in geslaagd.

De bewijsvoering in de zaak rust vooral op getuigenverklaringen die destijds zijn opgetekend door leden van westerse inlichtingendiensten. Verder zijn er talrijke verklaringen van etnisch Albanese slachtoffers van de Servisch-westerse tweestrijd over het lot van Kosovo.

Getuigen overleden

Beide categorieën getuigenissen zijn volgens de Britse krant te zwak om overtuigend bij Milosevic de schuld te leggen van de gebeurtenissen in Kosovo in 1999. Bovendien zijn tientallen getuigen voor de Kosovo-zaak inmiddels overleden.

De aanklagers hopen zelf getuigen te vinden die belangrijke functies hadden onder Milosevic en tegen hem willen getuigen. Het team van de jurist Nice heeft echter niets bereikt in Joegoslavië. Het proces zou op 12 februari moeten beginnen.

Nice stuitte in Belgrado op tegenstribbelende Servische autoriteiten en eventuele getuigen die hooguit een goed woordje voor Milosevic willen doen.

Het team heeft een aantal kopstukken van destijds bezocht in hun woningen of in gevangeniscellen in Joegoslavië. De benaderden delen echter nog steeds Milosevic' mening dat de oorlog in Kosovo een westerse samenzwering was die samen met de Albanese 'terroristen' de Serviërs moest vernederen. Als ze zouden getuigen tegen hun nationalistische ex-chef, dan worden ze "verraders van de Servische natie".

Het team heeft in een gevangenis in Belgrado ook Rade Markovic ondervraagd. Hij was onder Milosevic hoofd van de geheime dienst. Hij zit vast op verdenking van het plegen van een politieke moord. Volgens Markovic' advocaat, Dusan Masic, wil zijn cliënt best naar het tribunaal in Den Haag komen, maar daar hebben de aanklagers waarschijnlijk ook niets aan. Hij zou lofredes kunnen gaan afsteken over Milosevic.

Twee belangrijke figuren uit Milosevic' campagne in Kosovo, Nikola Sainovic en Vlajko Stoiljkovic, zijn ondanks Nice's aandringen en aanklachten van het tribunaal nog steeds niet uitgeleverd. Sainovic ging over de veiligheidstroepen en Stoiljkovic over Binnenlandse Zaken in Kosovo.

/DOSSIERJoegoslavië