ZUTPHEN - Vier van de vijf dierenactivisten die begin augustus nertsen in Putten vrijlieten zijn vrijdag door de rechtbank in Zutphen vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Een van de activisten werd veroordeeld tot vijf weken cel vanwege mishandeling. Op videobeelden is te zien dat hij aan het been trekt van de eigenaar van de nertsenfokkerij.

De officier van justitie had vier maanden celstraf geëist. De activisten werden beschuldigd van geweld tegen personen, vernielingen en het loslaten van nertsen.

Om rellen te voorkomen stonden er vrijdagmorgen voor de rechtbank ME'ers paraat. Tot ongeregeldheden kwam het niet. Toen duidelijk werd dat vier van de vijf activisten vrijgesproken werden, klonk wel luid applaus en gejuich op vanaf de publieke tribune. Daar bevonden zich enkele tientallen sympathisanten van de dierenactivisten.

Identiteit niet vrijgeven

De officier eiste tijdens de zitting tegen alle vijf dezelfde straf omdat ze als een club hebben gehandeld. Drie van de verdachten wilden hun identiteit niet vrijgeven en hadden hun paspoorten voor de actie verstopt. Het gaat om twee Nederlanders en een Fin, van wie verder nog geen gegevens bekend zijn. De andere verdachten zijn een 44-jarige Brit en een 22-jarige Belg.

De officier wilde hard optreden omdat anders chaos en wetteloosheid dreigen. De veiligheid van mensen weegt volgens hem zwaarder dan het welzijn van dieren.

Dierenactivist

In augustus wisten twee bussen met dierenactivisten in eerste instantie aan de aandacht van de politie te ontsnappen. Tijdens het bevrijden van de nertsen kwam het tot rake klappen. In totaal hield de politie toen 49 mensen aan: 27 Finnen, zeven Zweden, vijf Duitsers, twee Italianen, twee Engelsen, een Belg en vijf Nederlanders.

De roep om strengere straffen wordt volgens een van de advocaten steeds luider, terwijl het vroeger nobel was om tegen het doodknuppelen van zeehondjes te strijden. Het klimaat tegen dierenactivisten verhardt. "Volkert van der G. was dierenactivist."

Eerder deze maand stelde een meerderheid van de Tweede Kamer dat gewelddadige dierenactivisten in de toekomst beschouwd zouden moeten worden als terroristen.

Voor vier van de vijf verdachten vroegen de advocaten volledige vrijspraak. De vijfde zou alleen voor mishandeling mogen worden bestraft. Het ging volgens de advocaten om een demonstratie die vreedzaam was gepland, maar die door een enkeling in geweld ontaardde.

De andere 44 dierenactivisten staan op 31 oktober terecht.