HILVERSUM - Een 31-jarige tbs-patiënt is donderdag ontsnapt uit de Dr. Henri van der Hoevenkliniek in Utrecht. De man klopte aan bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Toen deze de tbs-er terug wilde brengen, gaf de kliniek aanvankelijk geen sjoege.

De man kreeg de tbs-behandeling opgelegd wegens seksueel misbruik van twee meisjes in de jaren negentig. Donderdag wist hij de kliniek in Utrecht te ontsnappen. Het ministerie van Justitie sloeg geen groot alarm. Volgens een woordvoerster van het ministerie hadden zijn behandelaars vastgesteld dat er geen direct gevaar was voor herhaling van de delicten.

De tbs-er zocht na zijn ontsnapping contact met Peter R. de Vries. "Hij meldde zich telefonisch en kwam later naar Hilversum", aldus de misdaadverslaggever. Hij wist de tbs-patiënt over te halen zich weer te melden bij de kliniek, maar dat ging niet zomaar.

"Toen ik vrijdag de kliniek belde om te zeggen dat wij de ontsnapte man terug wilden brengen, werd mij gezegd dat ik maandag maar terug moest bellen", zegt De Vries. Er ontstond een ruzieactige sfeer aan de telefoon. Uiteindelijk hebben De Vries en zijn medewerkers de tbs-er in auto gezet en hem vrijdagavond afgeleverd bij de Van der Hoevenkliniek.

Peter R. de Vries kende de tbs-er niet. "De man had kort voor zijn ontsnapping te horen gekregen dat hij nog vijf tot tien jaar in de kliniek moest blijven. Hij ervaarde dat als levenslang", zegt De Vries. Volgens de verslaggever was de tbs-er van plan om weg te blijven voor hij hem op andere gedachten bracht.