HONGKONG - Tientallen patiënten die aan de longziekte SARS leden, hebben de botziekte avascular necrosis. Dat meldden specialisten van een ziekenhuis in Hongkong vrijdag.

Bijna alle SARS-patiënten in Hongkong werden behandeld met het medicijn ribavirin, in combinatie met steroïden (hormonen). De effectiviteit hiervan was volgens veel medici echter niet zeker en het gebruik kon ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Een mogelijke relatie tussen de botziekte en overmatig gebruik van steroïden is al langer bekend. Avascular necrosis ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar het bot afneemt, waardoor het bot afsterft en breekt.

De ziekenhuizen in Hongkong roepen alle herstelde SARS-patiënten terug voor een controle. Momenteel wordt onderzocht of er verband bestaat tussen avascular necrosis en de behandeling van de SARS-patiënten.

In Hongkong raakten dit jaar ruim 1750 mensen met het SARS-virus besmet, bijna driehonderd hiervan overleden door de ziekte. Werelwijd kwamen door SARS meer dan zevenhonderd mensen om het leven. Deskundigen waarschuwen dat het virus deze winter weer kan terugkeren.