HOORN - De GGD in Hoorn gaat ruim tweehonderd mensen onderzoeken op tuberculose. Dat meldde A. Olijhoek, manager en arts van de afdeling algemene gezondheidszorg GGD Westfriesland, vrijdag. Bij een 40-jarige man uit Hoorn is enkele weken geleden open tbc geconstateerd.

Uit een eerste onderzoek onder familieleden en zijn directe vriendenkring is gebleken dat zeker acht mensen zijn besmet. Dat is een kwart van de onderzochte mensen, normaal gesproken raakt niet meer dan 10 procent besmet.

De mensen die nu worden onderzocht komen uit een bredere kennissenkring, die het afgelopen jaar contact met de man hebben gehad. Onder hen 140 gasten van een bruiloft die door de man werd bezocht. Het onderzoek duurt naar verwachting twee tot drie weken. De 40-jarige Hoornaar is inmiddels onder behandeling, waardoor het besmettingsgevaar is geweken.

Volgens Olijhoek komt het in Westfriesland ongeveer tien tot vijftien keer per jaar voor dat tbc wordt geconstateerd. In de helft van de gevallen gaat het om open tbc, waarna een onderzoek in de familie- en kennissenkring van de patiënt plaatsvindt.