DEN HAAG - Prins Friso en Mabel Wisse Smit hebben besloten het kabinet geen toestemming te vragen voor hun huwelijk op 24 april. Het huwelijk gaat door, maar Friso ziet af van zijn rechten op de troon. Dat blijkt uit de brief die premier Balkenende vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Klik hier voor de brief (pdf).

Bekijk video:
Modem / Breedband

Volgens Balkenende heeft Wisse Smit in een gesprek met hem in juni "onvolledige en onjuiste" informatie verschaft. Balkenende vindt dat hij er alles aan heeft gedaan om de gang van zaken rond prins Friso en Mabel Wisse Smit te voorkomen.

Tijdens een persconferentie vrijdagmiddag wees hij erop dat hij in juni drie gesprekken heeft gehad met het paar en dat daarbij "onvolledige en onjuiste informatie'' is verstrekt. "Tegen onwaarheid is geen kruid gewassen'', aldus de premier. Volgens Balkenende is "dit niet goed voor koninklijk huis, maar het woord crisis zou ik niet in de mond willen nemen."

Relatie

In een brief van het paar zelf, die Balkenende ook openbaar heeft gemaakt, geeft Mabel Wisse Smit toe dat ze een meer dan oppervlakkige relatie heeft gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma en dat deze intensiever was dan ze eerder tegen de premier heeft gezegd. Ze houdt echter staande dat het geen liefdesrelatie was.

Excuses

Het paar biedt zijn "oprechte verontschuldigingen" aan aan de regering, de koningin en iedereen die ze hiermee gekwetst hebben. Mabel heeft Friso in het najaar van 2000 verteld over haar relatie met Bruinsma, maar omdat ze nooit bij diens criminele activiteiten betrokken is geweest, zag de prins hierin geen beletsel voor een huwelijk.

Pijnlijk

Het paar besloot niet geheimzinnig te doen over Mabels verleden, maar wel zo weinig mogelijk details bekend te maken aan derden. Dat deden ze ook niet tegenover de koningin. Het paar wilde hiermee het oprakelen van "pijnlijke herinneringen waarvan Mabel hoopte dat ze tot het verleden behoorden", te vermijden.

"In de afgelopen weken is ons duidelijk geworden hoe naïef en onverstandig deze beslissing is geweest", schrijft het paar in zijn brief, die overigens alleen door prins Friso is ondertekend. De twee zeggen dat ze hadden moeten beseffen dat de details van Mabels relatie van Bruinsma ooit naar buiten zouden komen. Die relatie wordt in de brief omschreven als "meer dan oppervlakkig".

Gedurende drie maanden in 1989 hebben Mabel en Bruinsma regelmatig contact met elkaar gehad. "Toen Mabel zich bewust werd van zijn activiteiten besloot ze haar vriendschap met de heer Bruinsma niet op dezelfde wijze voor te ztten. Wel heeft zij in de daarop volgende anderhalf jaar hem nog met enige regelmaat gezien."