AMSTELVEEN - In Amstelveen zijn vrijdag een 39-jarige man en een nog onbekende vrouw in koelen bloede doodgeschoten. Het tweetal reed in een auto op de Keizer Karelweg en werd onder vuur genomen door twee mannen, die zich in de middenberm ophielden.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Nadat de auto van de slachtoffers door de middenberm was gereden en tegen een geparkeerde auto tot stilstand was gekomen, liep de schutter op de auto af om met zijn automatische vuurwapen een tweede salvo af te vuren. Het voertuig werd zowel aan de voor- als aan de zijkant doorzeefd met kogels. De man en de vrouw waren op slag dood. De beide daders zijn op een donkerrode scooter in de richting van Amsterdam gevlucht. Zij zijn nog spoorloos.

Betrouwbare bronnen bevestigen dat het mannelijke slachtoffer Jules Yie is. De politie verrichtte vrijdag onderzoek in twee woningen van Yie in Amsterdam-West. Yie zou al geruime tijd actief zijn in het Amsterdamse criminele milieu.

Camouflagepak

De schietpartij deed zich voor om half elf in de ochtend. De politie zette de omgeving rond de plaats delict ruim af en voerde een uitgebreid sporenonderzoek uit. Over de Mercedes van Yie werd een tent gespannen. De politie vraagt getuigen zich te melden. Van de daders is inmiddels een signalement verspreid. De schutter ging gekleed in een camouflagepak. Beide mannen droegen integraalhelmen, waardoor hun gelaat slechts zeer beperkt zichtbaar was.

Buurtbewoners reageerden geschokt. Amstelveen was begin dit jaar het decor van de niet minder koelbloedige liquidatie van Heinekenontvoerder Cor van Hout en de in diens gezelschap verkerende botenhandelaar Robert ter Haak. Ook daarbij werden tientallen kogels afgevuurd met een automatisch wapen.

Meerdere kogels

De liquidatie van Yie en zijn vrouwelijke passagier is de zoveelste in een reeks. Vanaf mei 2000 zijn ettelijke aanslagen gepleegd op meer en minder prominente criminelen in Amsterdam. Precies drie jaar geleden werd Sam Klepper voor zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Een paar weken daarvoor was zijn criminele partner Jan Femer hetzelfde lot beschoren. Kleppers vaste 'zakenpartner' John M. overleefde ternauwernood een moordaanslag. De meest recente, in het oog lopende liquidatie is die van vastgoedhandelaar en horecabaas Bertus Lüske. Hij werd in augustus in de Amsterdamse Watergraafsmeer met meerdere kogels gedood.

Slepend conflict

De politie heeft geen van de liquidaties tot dusver kunnen ophelderen. Justitie in Amsterdam bevestigde eerder dit jaar dat zij over informatie beschikt waaruit zou blijken dat er voorlopig geen einde komt aan het dodelijke, criminele geweld. Informanten hebben gezegd dat een slepend conflict tussen een drietal criminele groeperingen hiervan de oorzaak is.

Justitie en politie zitten in hun maag met de maffiose afrekeningen. Het grove geweld wordt telkens op de openbare weg toegepast, met groot gevaar voor gewone burgers. In een tweetal gevallen zijn ook omstanders geraakt door rondvliegende kogels, zij het zonder dodelijk gevolg.