AMERSFOORT - Basisschool de Wonderboom in Amersfoort is het lesgeven in verbouwde woningen en het afnemen van toetsen in toiletruimtes zat. De schoolleiding doet in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen een beroep op Amersfoortse kandidaatraadsleden geld voor definitieve huisvesting beschikbaar te stellen.

Twintig klassen van de Wonderboom zijn ondergebracht in tien woningen, type twee onder een kap, op 100 meter afstand van het hoofdgebouw met acht lokalen. In de woningen zijn lokalen gemaakt door de binnenmuren eruit te slopen. Scholieren op de eerste verdieping moeten via de klas op de begane grond de trap op. Individuele toetsen worden afgenomen in de toiletruimte van nog geen twee vierkante meter.

Directeur I. ter Haar vindt werken in het onderwijs nog steeds erg leuk, de huisvestingsperikelen ten spijt. Haar school betrok de eerste woningen al in 1998. De nieuwbouwwijk Nieuwland bleek veel kinderrijker dan was ingeschat. Ook nieuwe onderwijsmethoden en klasseverkleining eisten meer vierkante meters per scholier op dan was ingeschat.

Gemeente

De gemeente Amersfoort koos volgens Ter Haar voor noodvoorzieningen omdat de langetermijnverwachting de bouw van definitieve lesruimte niet zou rechtvaardigen. Een misvatting zegt Ter Haar, omdat nieuwe inschattingen uitwijzen dat het oorspronkelijke schoolgebouw ook over twintig jaar nog veel te klein zal zijn.

Lobbyen bij de gemeente Amersfoort voor definitieve in plaats van noodhuisvesting leverde volgens Ter Haar niets op. Onlangs werd geld beschikbaar gesteld voor opnieuw een noodoplossing. Daarmee worden over een jaar twee kantoorgebouwen aangepast voor de huisvesting van nog eens zestien klassen.