KERKRADE - Het gebeurt met enige regelmaat dat slachtafval in de menselijke voedselketen belandt. Ook wordt niet goed bewerkt afval gebruikt voor dierenvoeder. Dat meldde de Algemene Inspectiedienst (AID) vrijdag. De AID heeft de overtredingen geconstateerd tijdens controles in slachterijen en in de vleesverwerkende industrie.

Slachtafval, zoals magen, mag niet in de voedselketen terecht komen, maar moet naar destructiebedrijven. Gebeurt dat niet, dan bestaat er volgens de AID een gevaar voor de volksgezondheid. "Het komt niet stelselmatig voor, maar we stuiten toch met enige regelmaat op overtredingen van de Destructiewet", zegt een woordvoerder.

Het is overigens niet verboden om bepaalde soorten slachtafval in dierenvoeder te verwerken, maar het afval moet dan wel goed worden gekoeld. Volgens de AID gebeurt dat niet altijd. De dienst heeft geen harde cijfers van het aantal overtredingen, maar heeft wel besloten meer controles uit te voeren bij slachterijen en vleesverwerkende bedrijven.