AMSTERDAM - De actie in het openbaar vervoer in Amsterdam van vrijdagochtend is weer voorbij. Bussen, trams en metro rijden vanaf .30 uur weer. Volgens een woordvoerder van het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB zal de situatie in de loop van de ochtend weer normaal zijn.

Het openbaar vervoer heeft sinds het begin van vrijdagochtend platgelegen. In de stad was het opvallend rustig. Weinig mensen stonden voor niets te wachten op vervoer. Verkeersproblemen deden zich nauwelijks voor, omdat ook het reguliere autoverkeer opvallend beperkt is.

G. Geldhof, kaderlid van de Abvakabo en lid van het actiecomité meldde eerder in de ochtend dat de werkonderbreking 'uitstekend' verloopt. "De staking is volledig gelukt. Op dit moment werkt er niemand. Dat zou zo moeten blijven tot 08.30 uur", aldus Geldhof tijdens het eerste stakingsuur.

Stakingen

In Amsterdam is gekozen voor actie tijdens de spits omdat tijdens eerdere stakingen in Amsterdam buiten de spits chauffeurs te maken kregen met geweld en vandalisme. Daarom is er nu voor gekozen om in de vroege ochtend te staken.

Ook een woordvoerder van de politie sprak van een rustig verkeersbeeld in Amsterdam. Alleen op de Prins Hendrikkade was het wat drukker dan normaal omdat het verkeer dat de stad uitgaat geen gebruik kan maken van de IJtunnel. De oostelijke buis van de tunnel was tijdens de werkonderbreking bestemd voor voetgangers en fietsers die normaal gesproken met de pont gaan. Die vaart door de actie niet. Volgens de politie komt het fietsverkeer in de tunnel langzaam op gang.

De politie heeft extra personeel ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. Ook op de metrostations was het opvallend rustig. Slechts bij een enkeling was het nieuws van de werkonderbreking niet doorgedrongen.