FNV Bondgenoten zal de komende dagen harder actievoeren tegen de bezuinigingen van het kabinet. In Amsterdam zullen op vrijdagochtend tussen 5.30 uur en 8.30 uur geen bussen, trams, en metro's rijden. Ook de veerponten over het IJ zullen niet varen. Een deel van de IJ-tunnel wordt wel toegankelijk gemaakt voor voetgangers en fietsers, zo melden de bonden. Na 8.30 rijdt het openbaar vervoer weer, maar zal de hoofdstad nog enige tijd hinder ondervinden door vertragingen.

Streekbussen

De streekbussen van vervoersbedrijf Connexxion rijden tot aan de stadsgrenzen en stoppen alleen bij eindhaltes. In- en uitstappen in Amsterdam is niet mogelijk. Naar verwachting zal de dienstregeling van het openbaar vervoer in de loop van de ochtend weer volgens schema verlopen.

De gemeente Amsterdam heeft in verband met de acties de oostbuis van de IJtunnel toegankelijk gemaakt voor voetgangers, fietsers en bromfietsers. De gemeente neemt deze maatregel in verband met het uitvallen van de pontveren over het IJ. De oostbuis is, in de ochtend, afgesloten voor auto's.

Tunnels

Automobilisten kunnen de stad verlaten via de Piet Heintunnel, de Coentunnel en de Zeeburgertunnel. Om de stad binnen te gaan kunnen auto's, evenals ambulances, gebruik maken van de westbuis van de IJtunnel. Vrijdagochtend worden politieagenten en verkeersregelaars ingezet om het verkeer te begeleiden. De FNV-actie van langzaam-aan-rijden rond Utrecht donderdagochtend was een mislukking. Slechts een handjevol vrachtwagenchauffeurs gaf gehoor aan de oproep om dertig kilometer per uur te rijden. De trucks reden op de rechterbaan en hinderden het overige verkeer dus nauwelijks. De meeste stagnatie werd nog veroorzaakt door spandoeken die aan viaducten hingen, aldus een woordvoerder van de politie.

Weekend

De bonden hebben ook in het weekend acties aangekondigd. Zaterdagochtend zullen in het hele land geen streekbussen rijden en zal in Groningen en Nijmegen ook het stadsvervoer stilliggen. Voor maandag heeft de FNV acties in de regio Maastricht gepland.

Dinsdag

De FNV voert sinds begin oktober overal in het land actie tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dinsdag 14 oktober is het Najaarsoverleg tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Om nog een extra signaal af te geven aan politiek Den Haag zullen daarom die ochtend geen treinen rijden op Den Haag CS.