AMSTERDAM - Na de aanhouding van een zesde verdachte van het dodelijk geweld tegen een vermeende winkeldievegge sluit de Amsterdamse politie meer arrestaties niet uit. Donderdag werd een -jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 43-jarige Anja Joos. In tegenstelling tot de andere verdachten is hij geen medewerker van Dirk van den Broek.

De uit Duitsland afkomstige vrouw zou maandag bier en hondenvoer hebben gestolen uit de Dirk van den Broek-supermarkt aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Winkelmedewerkers achtervolgden haar en sloegen haar op het Gerard Douplein in elkaar. Zij overleed korte tijd later in een ziekenhuis. Sectie heeft inmiddels uitgewezen dat haar dood het gevolg van het geweld is.

Vaker

De supermarktketen heeft donderdag in een verklaring medeleven met de nabestaanden van Anja Joos uitgesproken. Volgens de directie is het beleid van de supermarkt dat winkelmedewerkers niet buiten de winkel tegen vermeende dieven mogen optreden. Volgens de lokale partij Zuid- en Pijpbelangen zou personeel van het Dirk van den Broek-filiaal aan het Marie Heinekenplein zich vaker schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen winkeldieven.

Donderdagmorgen waren de ramen van de winkel beklad met leuzen 'Moordenaars' en 'Prins Bernhard wat nu?' De leuzen werden meteen verwijderd. Prins Bernhard liet via de Rijksvoorlichtingsdienst weten het geweld tegen de winkeldievegge "afschuwelijk" te vinden. Vorig jaar had hij de boetes betaald van Albert Heijn-medewerkers, die veroordeeld waren omdat ze geweld tegen overvallers van een AH-winkel in Amsterdam hadden gebruikt. Die zaken zijn volgens de RVD niet met elkaar te vergelijken.

Opheldering

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is verbaasd over de verklaring van prins Bernhard. De Kamerleden Van Heemst en Wolfsen hebben premier Balkenende en minister Donner om opheldering gevraagd. "Prins Bernhard concludeert dat de twee zaken niet te vergelijken zijn. Wij willen weten of dat nu al vaststaat en waarop dat dan gebaseerd is", aldus Van Heemst.

"De eerste keer dat de prins iets zei, kon Balkenende nog met de hand over zijn hard strijken. Deze keer moet hij inhoudelijk reageren." Het zit de PvdA'ers dwars, omdat de fractie net als de meeste andere fracties niet meegingen in het verzoek van GroenLinks een spoeddebat over de kwestie te houden. Reden was onder meer dat er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt en de politiek zich er dan nog beter niet inhoudelijk over kon uitlaten.

Spiraal

Minister Donner (Justitie) zei donderdagavond in het televisieprogramma Netwerk dat hij, als minister van Justitie, het probleem van toenemend geweld niet in z'n eentje kan oplossen.

"Mensen beginnen geweld normaal te vinden. Deze spiraal van geweld moeten zij met elkaar doorbreken, anders staan ze in de toekomst allemaal met knuppels tegenover elkaar. Hogere straffen helpen daar niet bij", zei de bewindsman. Hij sprak van een levensgroot gevaar dat in sommige wijken winkels helemaal zullen verdwijnen.