DEN HAAG - Twee jongens uit Zoetermeer die in Tsjechië in de gevangenis zaten, zijn donderdag aan Justitie in Nederland overgedragen. Dat is donderdag bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De jongens van zestien en zeventien jaar oud, zijn donderdag teruggekeerd in Nederland.

Minister Donner van Justitie deed in september een beroep op zijn Tsjechische collega Pavel Rychetsky om de twee scholieren hun resterende straf in Nederland uit te laten zitten.

Dronken

De knapen waren in Tsjechië veroordeeld tot een celstraf van een jaar, omdat ze een vrouw hadden beroofd. Dat gebeurde tijdens een schoolreis toen ze te veel hadden gedronken. De jongens werden eind juni door een Tsjechische rechter veroordeeld tot een jaar cel.

De scholieren zijn in Nederland op vrije voeten gesteld. Ze mochten van het Openbaar Ministerie donderdag direct naar huis terugkeren. Er komt geen nieuw proces, zegt een woordvoerster.

Wel zal een Nederlandse rechter de Tsjechische strafmaat vergelijken met de Nederlandse strafmaat en een heroverweging maken over de gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de jongens niet opnieuw de cel in hoeven.