ARNHEM - Mike J. ontkende donderdag voor het gerechtshof in Arnhem dat Rowena Rikkers in 2001 door zijn toedoen om het leven is gekomen. "Ik wil zelf ook weten waar Rowena aan is overleden. Nu is het beeld zo dat dat komt omdat ik haar zo hard heb geslagen, maar dat is niet waar. En medici onderbouwen mijn verhaal."

J. werd gehoord als getuige in het hoger beroep van zijn ex-vriendin Wanda R. . De 29-jarige staat terecht voor het medeplegen van doodslag en zware mishandeling van haar 4-jarige dochter Rowena, die in 2001 bekend werd onder de naam 'het meisje van Nulde'. R. werd door de rechtbank in Zutphen eerder dit jaar tot acht jaar celstraf veroordeeld.

J., die zelf tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld, zei voor het hof dat hij alle verklaringen die hij heeft afgelegd bij de politie al eerder heeft ingetrokken. "Ik heb het zo verteld, omdat ik daarover afspraken had gemaakt met Wanda. Ik zou alle schuld op me nemen."

Vriezer

Eerder bekende J. Rowena na haar dood in stukken in de vriezer te hebben gelegd en haar lichaamsdelen verspreid over Nederland te hebben gedumpt. Donderdag zei J. echter dat hij niet zelf, maar een ander het meisje in stukken heeft gedeeld. Ook heeft hij naar zijn zeggen Rowena niet mishandeld, maar enkel corrigerende tikken uitgedeeld.

Advocaat-generaal W. Rosingh had geen goed woord over voor de "meinedige verklaringen" van J. en wenste hem geen vragen te stellen.

Het meisje overleed in de Rotterdamse woning van J. in augustus . De moeder verklaarde eerder dat Rowena de laatste dagen voor haar dood niet meer overeind kon lopen van de pijn. Aan het begin van de zitting zei R. dat ze in hoger beroep is gegaan, omdat ze zich "onschuldig voelt". Verder deed ze een beroep op haar zwijgrecht.

De zitting gaat donderdag verder met het horen van twee getuigen-deskundigen. De aanklager maakt vrijdag zijn eis bekend.